Univers Star Wars

Posted by on nov 11, 2013 in barcelona-robot, Blog | No Comments
Univers Star Wars

Sorprèn que 36 anys després de la seva estrena, l’univers de Star Wars segueixi inspirant dissenyadors de tot el món. La saviesa antiga dels mestres jedi, la maldat de l’imperi, la valentia de la rebel·lió contra el totalitarisme, l’atracció del costat fosc, la simpatia de robots i contrabandistes… i la contínua reinterpretació de la seva iconografia que podeu veure en aquesta carpeta de Pinterest. Així que ens hem preguntat què és el que fa que la força de les seves imatges perduri al llarg de les dècades.

Star Wars va tenir l’encert d’ajuntar en una mateixa història diverses tradicions: des de la iniciació d’un monjo-guerrer oriental fins al combat aeri de la Segona Guerra Mundial. Tampoc falten l’escena del Saloon del Western, la princesa captiva, el granger escollit com alliberador pel destí, el pirata simpàtic, la repressió militarista, els pobles nòmades del desert…

Però, com aconseguir George Lucas donar unitat a aquesta barreja ? La resposta és : “Els dotze passos del camí de l’heroi”, una interpretació dels saberuts estudis de Joseph Campbell sobre les invariants en les mitologies de diferents cultures. Així, els personatges (alguns d’ells dobles : R2D2 – C3PO, Han Solo – Chewakka) són típics de les diferents etapes d’aquestes trames (la ruptura del món ordinari, la crida al heroi i el seu rebuig inicial, el mentor, l’objecte de poder, el guardià del llindar al món extraordinari, l’ajut sobrenatural i l’objecte de poder, l’enfrontament amb el cavaller seduït pel mal … ) i vénen reforçats per un altre aspecte que també contribueix a donar unitat al conjunt: la música de John Williams, que incorpora temes fàcilment reconeixibles per als personatges i situacions centrals, donant suport a la narració .

Des del punt de viatja estètic, la definició de cadascuna d’aquestes trames-tipus juga un paper fonamental en la història: els foscos uniformes nazis de l’imperi contra les robes clares i humils dels jedi, les naus grisos d’arestes afilades imperials contra les blanques i arrodonides de la rebel·lió… Tots aquests aspectes van contribuir a fer de Star Wars una producció única i pionera (sense parlar de les innovacions tecnològiques en efectes especials que van desenvolupar per poder realitzar la pel·lícula ), i ells expliquen també la seva enorme influència fins al dia d’avui.

Encara que s’ha escrit moltíssim al respecte, ens acomiadem recomanant un volum que recull aspectes de la gestació del projecte que no s’havien publicat fins al moment: “The making of Star Wars” de JW Rinzler Ballantine Books, NY 2007. Feliç lectura i que la força us acompanyi.

Leave a Reply