Per celebrar el dia de Sant Jordi, vull recomanar una obra que acaba de fer 45 anys i segueix sent una obra mestra del gènere fantàstic. Es tracta d ‘”Un mag de Terramar” d’Ursula Le Guin, una gran escriptora que ha estat autora d’alguns dels millors contes i novel·les de fantasia i ciència ficció que s’han escrit.

Aquesta història forma part d’una trilogia que explica les tres edats d’un home, l’esparver, on el món fantàstic és el rerefons i no el protagonista. Aquest món, on la màgia té a veure amb el “nom veritable” de les coses, oblidat pels homes, està construït amb molta coherència, però només veiem una petita porció: com la punta d’un iceberg.

L’autora sol explicar que és filla d’un antropòleg i una escriptora de contes per a nens, i aquestes aventures reuneixen el millor de tots dos oficis, amb un sòlid coneixement dels mites i una narrativa fluïda i atraient. Potser per això, els temes clàssics (com la màgia, dels encanteris o els dracs) estan explicats d’una forma molt original i profunda alhora, amb una filosofia de fons propera al taoisme. Com a anècdota, direm que, entre altres coses, descriu una escola de mags trenta anys abans d’Harry Potter o Patrick Rothfuss. Esperem que, si no el coneixíeu, el gaudiu tant com ho hem fet nosaltres.

Para celebrar el día de Sant Jordi, quisiera recomendar una obra que acaba de cumplir 45 años y sigue siendo una obra maestra del género fantástico. Se trata de “Un mago de Terramar” de Ursula Le Guin, una gran escritora que ha sido autora de algunos de los mejores cuentos y novelas de fantasía y ciencia ficción que se han escrito.

Esta historia forma parte de una trilogía que explica las tres edades de un hombre, gavilán, donde el mundo fantástico es el trasfondo y no el protagonista. Este mundo, donde la magia tiene que ver con el “nombre verdadero” de las cosas, olvidado por los hombres, está construido con mucha coherencia, aunque sólo vemos una pequeña porción: como la punta de un iceberg.

La autora suele contar que es hija de un antropólogo y una escritora de cuentos para niños, y estas aventuras reúnen lo mejor de ambos oficios, con un sólido conocimiento de los mitos y una narrativa fluida y atrayente. Quizá por ello, los temas clásicos (como la magia, los hechizos o los dragones) están explicados de una forma muy original y profunda a la vez, con una filosofía de fondo cercana al taoísmo. Como anécdota, diremos que, entre otras cosas, describe una escuela de magos treinta años antes de Harry Potter o Patrick Rothfuss. Esperamos que, si no lo conocíais, lo disfrutéis tanto como lo hemos hecho nosotros.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.